Een pup🥰maar wanneer moet hij naar de trimster?🤔

Oooow wat heeeeerlijk:🥰 een lieve kleine fluffy-pup, zoooo genieten! Maar hoe houd ik zijn vachtje goed bij? 🤔 Wat heeft hij nodig aan vachtverzorging? En wanneer moet hij eigenlijk naar de trimster?
Dit zijn allemaal hele goede vragen die hopelijk door de fokker correct zullen worden uitgelegd bij de aanschaf van uw pup. Maar nòg beter heeft u zich daar al redelijk goed op ingelezen voorafgaand aan de aanschaf van uw pup. Net zoals u zich vàst heeft ingelezen over het ras en bijhorende gedragseigenschappen. Maar de fokker en u zijn niet altijd óók een vachtspecialist en/of dierenarts. Dus daarom vindt u hieronder een korte voorbereiding op de specialisatie vachtverzorging (geschreven door een gediplomeerd professioneel trimster met oog voor kynologisch gedrag nl. Tante Woef🫶):
Rond de 20 weken:
Uw pup kan in principe zijn eerste *gewenning* in de trimsalon aan van ongeveer 30 minuutjes/max 1 uur. Mijn advies is om dan niet gelijk een volle trimbeurt te laten doen. Een gediplomeerd professional weet na een initiële kennismaking met uw specifieke pup wat verantwoord is om te doen tijdens de gewenning en zal u ook een goede uitleg geven over wat u als eigenaar zelf thuis kunt doen op gebied van:
1) standaard rasspecifieke vachtonderhoudsbehoefte
2) het habitueren (het gewoon/normaal maken) van het gebruik van de benodigde materialen zoals bv de borstel, kam of nageltang, maar ook het laten kijken in het bekje en oren etc.
3) conditioneren van de geluiden in de salon zoals douchegeluiden, waterblazer, tondeuse, etc.. soms is hiervoor een 2de gewennings sessie nodig.
Mijn advies voorafgaand aan die 20 weken:
Mijn inziens is het verstandig om rond de 12/16 weken een kennismakings-sessie te plannen met de trimster/salon. Daarin doen we in principe niets kwa verzorging met de pup, maar de pup maakt enkel kennis met de trimster, omgeving en geurtjes in de salon en hij krijgt uiteraard een lekkere snack & knuffel van de trimster.🫶Het moet allemaal wel leuk blijven natuurlijk😉, toch!? Daarnaast zou de trimster ook al wat aan u kunnen uitleggen over wat uzelf thuis ondertussen kunt doen ter voorbereiding op de eerste gewenning van uw pup in de trimsalon èn kwa standaard vachtonderhoud. Zoals hoe u bv regelmatig even zachtjes aan de voetjes, zooltjes, teentjes en nageltjes kunt voelen (ter voorbereiding op het knippen van de nageltjes door de trimster in de salon). Of hoe u bv voorzichtig met een kammetje de neusbrug en ooghoekjes kunt kammen (ter voorbereiding op het vrij knippen van de oogjes door de trimster in de salon).
Laat u zich alstublieft nu nog niet verleiden om zelf al nageltjes te gaan knippen! De kans is groot dat u wellicht het leven (een adertje) in de nagel raakt wat zeer pijnlijk is en erg bloederig🥺. Daarnaast is uw pup in een belangrijke leer-fase. Pijnlijke momenten in deze fase tijdens de verzorging zijn zonde en resulteren vaak in lastige momenten op later termijn in de salon.
DUS: zet uw hond op voor succes in de trimsalon! Zorg voor een goede voorbereiding en houd zijn vachtje klitvrij en daardoor ook pijnvrij. Dan komt alles vàst helemaal goed👍
De trimbeurt
Wanneer uw hond eraan toe is om zijn vacht te laten verzorgen kunt u hem natuurlijk inplannen bij Tante Woef. Uw erkende & gediplomeerde hondentrimsalon, keurmerkdrager van het Dierenwelzijnkeurmerk. Leest u gerust meer over de kwaliteitseisen van dit keurmerk via deze link.
De vacht wordt heerlijk gewassen met een professionele verzorgende shampoo en conditioner die passen bij de individuele vachtsoort van uw hond. Een korte massage is uiteraard inbegrepen tijdens het inwerken van onze producten. Uw hond wordt daarna gedroogd en uitgeborsteld waarna de trimbehandeling kan beginnen.
De trimbehandelingen bij Tante Woef zijn afgestemd op de mogelijkheden en beperkingen van uw hond. Dat betekent dat er gekeken wordt naar het gedrag van de hond op de trimtafel en in bad. De werkmethode wordt aangepast om de hond aan zo weinig mogelijk angst / stress bloot te stellen. Veiligheid en het welzijn van de hond staan daarbij voorop. Dat houdt in dat sommige trimsessies kunnen resulteren in afwijkende prijzen.
Om een trimsessie zo vlot mogelijk te laten verlopen voor zowel de hond als het baasje, vraagt Tante Woef uw medewerking:
1) Basisbehoeften
U zorgt ervoor dat uw hond voorafgaand aan onze afspraak is voorzien in zijn basisbehoeften (hij is uitgelaten, heeft voldoende lichaamsbeweging gehad en heeft minimaal 1 uur voorafgaand aan de wandeling en aansluitende afspraak gegeten)
2) Klit-vrij
De vacht is thuis grondig doorgeborsteld en op klitten gecontroleerd met een grove kam. Klitten zijn zeer pijnlijk voor de hond; het verwijderen echter nog meer. Dat moeten we dus zien te voorkómen. Door regelmatige vachtverzorging thuis geeft u uw hond ook de mogelijkheid te wennen aan zijn noodzakelijke vachtverzorging en voorkomt u pijnlijke klitten. Mocht er onverhoopt toch een klit gevonden worden, dan wordt deze uiteraard vakkundig verwijderd, echter houdt u er rekening mee dat bij meerdere klitten een toeslag gerekend kan worden. Wanneer er teveel klitten worden aangetroffen, kan tevens besloten worden om de hond kort te scheren. Hierover zal Tante Woef u eerst informeren.
3) Parasiet-vrij
De vacht is parasiet-vrij. Mocht uw hond helaas toch wat reizigers met zich meedragen naar de salon, dan zal hij hiervoor behandeld worden. Zoals u begrijpt, zal ook hiervoor een toeslag gerekend worden. Ons advies is dan ook om uw huis en vooral alle leefgebieden van uw hond (JA, mogelijk ook uw bed en auto) grondig en frequent te behandelen tegen parasieten.

